Santuari de Riupedrós
(Vilaller - Alta Ribagorça)

Vilaller - Santuari de Riupedrós (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilaller - Santuari de Riupedrós (Foto: Anna Corcoll, 2023)

Vilaller - Santuari de la Mare de Déu de Riupedrós. Edifici antic

Situació Camí de la Creu o de Riupedrós
Església situada a la riba de la Noguera Ribagorçana, a uns 800 m del poble. L'origen de la primera ermita de Riupedrós (o de Reperós) es pot recular fins a l'edat mitjana. Molt més tard, segurament al segle XVIII, es va engrandir l'església tot i que posteriorment el seu ús com a quarter o com a magatzem va anar malmetent l'edifici el qual, als anys seixanta, es trobava ja molt deteriorat. Va ser demolit l'any 1975 i, al seu lloc, es va construir una església de nova planta, inaugurada l'any 1978.

Es tracta d'un temple de nau única, coberta amb fusta i teulada a dues aigües i acabada exteriorment amb pedra de riu vista. La porta és d'arc ogival i compta amb un campanar situat en un extrem de la façana. Tant el mural de l'interior com l'òcul són obra de Víctor Pérez Pallarès.