Plaça Carles III
(La Ràpita - Montsià)

La Ràpita - Plaça Carles III. Antiga font (Foto: Albert Esteves, 2023)

La Ràpita - Plaça Carles III (Foto: Josep Salvany. Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1916)

La Ràpita - Plaça Carles III. Postal antiga

Situació Plaça Carles III
La nova ciutat projectada per Carles III va ser concebuda amb un gran espai central, en forma de saló, envoltada d'edificis porxats, entre els quals hi hauria l'església, alguns palaus públics, fonts monumentals i un gran jardí en forma de mitja lluna. Aquest espai, que es va deixar a mig construir, és l'actual plaça de Carles III. Els pòrtics es van erigir al mateix segle XVIII, però la majoria de les cases del damunt són del segle XX. Són porxos homogenis, d'arcs rebaixats sobre pilastres rectangulars, que arriben a l'alçada del primer pis. Tret dels edificis singulars, com l'església o un palau que va quedar a mitges, conegut com la Fleca Laureano, que tenien columnes cilíndriques i una major alçada. També es van fer les fonts, restaurades darrerament.