Restes del Reial Monestir de Nostra Senyora
(La Ràpita - Montsià)

La Ràpita - Restes del Monestir de Nostra Senyora

La Ràpita - Restes del Monestir de Nostra Senyora (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Passatge del Convent
Amb anterioritat a la fundació del poble per part de Carles III, al segle XVIII, hi havia un petit nucli de població amb un monestir que Ramon Berenguer III va concedir al monestir de Sant Cugat. Va dependre dels benedictins fins al 1260, quan va ser venut als hospitalers, els quals hi establiren una comunitat femenina, l'any 1290, procedent de Sigena. Se sap que el monestir va ser visitat pels reis Martí l'Humà i Alfons el Magnànim, però la pirateria del segle XVI va fer que s'abandonés i les monges es traslladessin a Tortosa. La seva església, després de molts anys d'abandonament, va acabar esdevenint la primera del poble, al segle XVIII, abans de la construcció de la nova.

D'aquell convent en resta només un mur de pedra, restaurat, amb alguns carreus d'un dels brancals de la porta i el campanar d'espadanya, adossat a una casa moderna.