Restes del castell de Sant Carles
(La Ràpita - Montsià)

La Ràpita - Restes del castell de Sant

La Ràpita - Restes del castell de Sant (Foto: Albert Esteves, 2023)

La Ràpita - Restes del castell de Sant Carles (Foto: Antoni Pladevall -calaix.gencat.cat-, 1989)

Situació Alba. Sota el Mercat
En època medieval hi va haver, en aquest indret, una fortalesa musulmana que es va mantenir dempeus després de la conquesta cristiana. D'aquell castell o torre fortificada no hi ha cap vestigi. El que es conserva és la base d'una bateria de costa, que es coneix amb el nom de Castell de Sant Carles, construïda al segle XVIII per defensar el port i el canal. Es va projectar l'any 1748, però es va construir entre 1780 i 1787, tot i que és probable que no s'enllestís fins a l'any 1811. Als anys 70 del segle XX es va demolir per emplaçar-hi el mercat municipal. Es conserva la base peraltada semicircular, feta amb carreus ben tallats i arrenglerats.