Església Nova
(La Ràpita - Montsià)

La Ràpita - Església Nova (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1916)

La Ràpita - Església Nova (Foto: Josep Ramon Roig, 1983)

La Ràpita - Església Nova (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 1996)

Situació Sant Isidre, 128
Tot i que tradicionalment s'ha denominat Església Nova, aquest edifici inacabat, construït en l'etapa de fundació del poble, cap a 1786, planteja dubtes que es tractés realment d'un edifici religiós. Jacques Jaubert, l'any 1816, s'hi refereix com a església, però la seva tipologia arquitectònica fa pensar més aviat un edifici de caràcter administratiu, potser una base naval del Departament de Marina, hipòtesi desenvolupada per Noèlia Borràs.

L'edifici té planta de creu grega, inscrita en un quadrat, amb un espai central que devia estar pensat per ser cobert amb una cúpula. Al voltant d'aquest espai, i obertes a ell, es distribueixen simètricament estances amb tribunes i balcons. Passadissos i cambres perimetrals conformen el quadrat exterior. Tot l'edifici es va construir amb murs de maçoneria i amb els marcs de les obertures, els sòcols i les cantonades de pedra. La façana està presidida per quatre columnes d'ordre gegant que estaven destinades a suportar un arquitrau que no es va arribar a construir.

Adquirida per l'Ajuntament el 1997 a la família Carvallo, va ser rehabilitada entre 2003 i 2011 i destinada a equipament cultural.