Far de Sant Carles
(La Ràpita - Montsià)

La Ràpita - Far de Sant Carles

La Ràpita - Far de Sant Carles (Foto: Albert Esteves, 2023)

TipusElement singular
Situació Far. Platja de les Delícies
Far situat entre les platges de les Delícies i de la Senieta. Va començar a funcionar l'any 1864 tot i que el penell mostra la data de 1919. Està situat sobre un edifici de planta rectangular al centre del qual hi ha les escales de caragol que permeten accedir al far. Aquest és de vidre, amb estructura i cúpula d'acer i l'interior revestit de fusta. La llanterna és elèctrica i amb gas, i té un focus de 500 watts, que abasta 12 milles.

L'enginyer en cap de Tarragona, Cecilio Cardenal, el descrivia així, l'any 1875: el Far de Sant Carles de la Ràpita és de 6è ordre, de llum fixa vermella i està situat a l'entrada del port dels Alfacs, en la punta anomenada Senieta, al peu d'uns estreps on la divisòria dreta de l'Ebre es ramifica en apropar-se al mar. L'edifici està situat a 40 m de distància de la ribera de l'aigua i a 2,2 m sobre el nivell de l'aigua.

Demanat per la superioritat el 7 de febrer de 1860, el projecte fou estudiat pel distingit enginyer en cap Sr. José Gos Alvarez i aprovat amb data 3 de juliol de 1861, construint-se les obres pel sistema de contracta, sota la inspecció del mateix enginyer i finalitzant-se l'abril de 1862, essent rebudes el maig del mateix any. Adquirits a París en la casa del constructor M. Henry Lepaute la llanterna, aparell, llums i altres efectes necessaris per a l'enllumenat, foren aquests rebuts per l'enginyer cap al 27 de setembre 1862 i es va procedir, sens dubte, a dotar l'aparell i llanterna, operació que finalitzà el 21 de desembre de 1862, encenent-se la llum el 1r de novembre de 1864.

L'edifici de planta quadrada, de 13,10 m de costat, està situat en el centre d'una plaça quadrada, també de 30 m² de la qual s'aprofita com pati la part anterior i com hort la zona corresponent a les façanes laterals i posterior. L'arquitectura és molt senzilla. Sobre un sòcol de carreus de 0,50 m d'altura s'aixequen les façanes de maçoneria amb aristons de carreus, amb una altura de 2,90 m, sobre la qual corre la cornisa d'aquesta darrera classe de fàbrica i d'un gruix de 0,30 m, essent, per tant, l'altura total de l'edifici fins a la seva coronació, de 3,70 m. Acaba aquest amb una senzilla barana de maçoneria. S'obren a la façana principal la porta i dues finestres, una d'aquestes a cada una de les façanes laterals i 3 finestres en la posterior. L'ornamentació de les obertures consisteix simplement en una faixa de carreus formant llindars i faixes.