Torre del Moro I
(La Ràpita - Montsià)

La Ràpita - Torre del Moro I

La Ràpita - Torre del Moro I (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2023)

La Ràpita - Torre del Moro I (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Partida del Codonyol. prop de la N-340
Es coneix també com Torre de Magín o Torre del Moro I, fent referència a altres dues "torres del Moro" situades al terme d'Alcanar. La majoria d'autors les daten al segle XVI, però altres creuen que podrien ser anteriors (segles XIV-XV).

La torre, que actualment forma part d'un habitatge, és un edifici de planta rectangular, amb la base atalussada, fet de maçoneria amb carreus ben tallats a les cantoneres. Conserva dos matacans i està coronada amb merlets. Té diverses espitlleres i algunes finestres obertes en època moderna.

Durant els segles XVI i XVII, a la costa tarragonina, com a tot el Mediterrani hispà, sovintejaven les ràtzies de la pirateria turca o barbaresca. Eren atacs de curta durada que tenien com a objectiu el pillatge i el segrest de persones per a les quals es demanaven després altíssims rescats. Tot plegat tenia aterrits els habitants de les viles i masos propers a la costa. Per prevenir i defensar-se d'aquests atacs es va constituir una xarxa de torres de vigilància que es comunicaven entre elles per mitjà de senyals de fum o de foc i avisaven quan apareixia el primer indici d'un estol corsari.