Torre de la Guardiola
(La Ràpita - Montsià)

La Ràpita - Torre de la Guardiola (Foto: Albert Esteves, 2023)

La Ràpita - Torre de la Guardiola. Sagrat Cor

La Ràpita - Torre de la Guardiola. Sagrat Cor (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Cim de la Torreta
Antiga torre de vigilància, habilitada posteriorment com a torre de telegrafia òptica, escapçada als anys 60 per a servir de base d'un monument religiós. En aquell moment s'hi va situar una imatge del Sagrat Cor i una gran creu, eliminada l'any 2017. Està situada al cim de la Torreta, un excepcional mirador del poble i de bona part del Delta.

La torre, documentada des de 1483 i esmentada el 1575 com Guardiola artillada, reconstruïda en diverses ocasions, és de planta quadrada, amb la base atalussada i està feta amb maçoneria tret de les cantoneres, on es fan servir carreus tallats de manera tosca. Amb la reforma de 1848, quan va convertir-se en torre telegràfica, es van afegir les finestres, emmarcades amb maons, i la porta d'accés elevada, per impedir l'accés sense escala.