Església de Santa Maria
(Amposta - Montsià)

Amposta - Església de Santa Maria

Amposta - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2023)

Amposta - Església de Santa Maria. Sant Senen, escultura de Soriano-Montagut

Amposta - Església de Santa Maria. Sant Senen, escultura de Soriano-Montagut (Foto: Albert Esteves, 2023)

Amposta - Església de Santa Maria. Sant Abdó, escultura de Soriano-Montagut

Amposta - Església de Santa Maria. Sant Abdó, escultura de Soriano-Montagut (Foto: Albert Esteves, 2023)

Amposta - Església de Santa Maria. Postal antiga

Amposta - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1916)

AutorManuel Blasco / Ramon Salas Ricomà
Situació Plaça de l'Ajuntament
Situada al nucli antic d'Amposta, al sector del castell i del riu, té el seu origen remot en una època anterior a la conquesta cristiana, quan el comte Ramon Berenguer III va fer donació al monestir de Sant Cugat d'una església visigòtica, l'existència de la qual ha estat posada en qüestió. Tanmateix, un cop conquerida la ciutat, el 1148, la parròquia va ser encomanada a l'orde dels hospitalers. Quan es va desenvolupar el nucli urbà, cap a la fi del segle XIII, es va construir un primer temple, documentat el 1314. Aquesta església medieval podria ser la que posteriorment es va conèixer com la Capella de Santa Susanna. Després de les destruccions ocasionades per la guerra civil catalana del segle XV, es va construir una altra església, en aquest cas fortificada, entre els segles XVI i XVII. D'aquella antiga església, que tenia la façana alineada amb el carrer Major, on ara hi ha la Casa de la Vila, no n'ha quedat cap vestigi.

L'edifici actual es va iniciar l'any 1773, però la seva construcció va ser molt lenta i es paralitzà en diverses ocasions. Es va fer amb pedra procedent de la pedrera de la Carrova. El primer projecte, desenvolupat pels arquitectes tortosins Francesc Melet i Andreu Moreno, no es va arribar a dur a terme i se'n va fer un altre, a càrrec de l'arquitecte valencià Manuel Blasco. Les obres es van aturar l'any 1826 i, durant la segona guerra carlina, es va fer servir de caserna. L'obra es va reprendre el 1850, impulsada per la reina Isabel II i es va enllestir el 1875, amb la façana sense acabar. Cap a 1900, Ramon Salas Ricomà hi treballà per reparar la teulada i va presentar dos projectes -els dos, amb dos campanars- per a la façana, aprofitant elements de tots dos per a l'obra. Tot i això, aquesta va quedar sense arrebossar fins que l'arquitecte Joan Ramon Margalef va dirigir-ne la finalització l'any 1990.

És un temple d'una sola nau, capçada amb un absis semicircular i amb capelles laterals intercomunicades, situades entre els contraforts. La nau està coberta amb una volta de canó amb llunetes, dividida en cinc trams. Les capelles es cobreixen amb volta d'aresta. La façana presenta dos cossos laterals que devien preveure sengles torres, coronats amb una mena de capitells amb decoració floral. D'una d'elles emergeix el campanar, de maó vist. El portal és classicista, amb frontó triangular. Tots els altars i la imatgeria de l'interior són moderns, ja que els antics es van cremar l'any 1936, quan l'església s'usà com a mercat.