Mas de Buda i capella de Sant Pere
(Sant Jaume d'Enveja - Montsià)

Sant Jaume d'Enveja - Mas de Buda i capella de Sant Pere

Sant Jaume d'Enveja - Mas de Buda i capella de Sant Pere (Foto: S. Marzal -calaix.gencat.cat-, 1992)

Sant Jaume d'Enveja - Mas de Buda i capella de Sant Pere (Foto: Agustí Descarrega, 2015)

Situació Illa de Buda
L'illa de Buda, delimitada pels dos braços del riu Ebre a la seva desembocadura al mar, es va formar al segle XVIII. Actualment, és una propietat privada, compartida amb la Generalitat de Catalunya, d'accés restringit.

El gran Mas de Buda, propietat de la mateixa família des de l’any 1924, és una masia d'estil valencià construïda a finals del segle XIX, quan l'illa es va poblar de colons i gent de la comarca per cultivar els arrossars i el mas era el lloc de trobada de les famílies quan acabaven la jornada de treball.

L'edifici està format per diversos cossos, de planta rectangular i teulada a dues aigües. Les façanes són blanques, amb les obertures nues, sense cap ornamentació. Entre els diversos edificis hi ha una capella, dedicada a sant Pere.