Restes del castell d'Amposta
(Amposta - Montsià)

Amposta - Castell

Amposta - Castell. Muralla fluvial

Amposta - Castell. Muralla fluvial (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2023)

Situació Plaça del Castell
El castell d'Amposta va quedar destruït després dels danys soferts l'any 1465, durant la guerra civil catalana, i posteriorment a causa dels successius atacs pirates. Les seves pedres es van fer servir per construir moltes cases del poble i de la comarca. Al segle XVIII s'hi instal·là una fàbrica de sabó i posteriorment un molí arrosser. Ha deixat, però, nombroses restes arqueològiques, especialment pel que fa a la muralla i el fossat interior. Va ser adquirit per l'Ajuntament d'Amposta l'any 1983.

El recinte del castell està emplaçat al marge dret de l'Ebre, damunt d'una petita elevació rocosa. Estava protegit per una muralla interior, la muralla fluvial i un doble fossat. Les restes més antigues són d'època andalusina, probablement del segle X tot i que també hi ha unes sitges de referència ibèrica. També hi ha restes d'època comtal. Un dels trams millor conservats és la base de la denominada torre de Sant Joan, del segle XIV-XV.

Quan Ramon Berenguer IV va recuperar la ciutat, l'any 1148, la fortalesa andalusina va ser donada a l’Ordre de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem. El 1384 el rei Pere va donar el castell a l’orde de Sant Jordi d’Alfama. Un document de Bernat de Robio, de 1390, en fa aquesta descripció: primerament ha I Vall fort bo e un mur, pero en lo mur no ha andadors, e hay una torra appellada de Spital, bona e forts e ben deffenet -sens andadors-; en aprés I vall; en aprés, a la part a dins ha I vall bo e aprés hun mur e una gran torra ab altres edifficis, apellada Celoquia, fort, defenet e bona.