Fortificacions de la Tercera Guerra Carlina
(Amposta - Montsià)

Amposta - Fortificacions de la Tercera Guerra Carlina

Amposta - Fortificacions de la Tercera Guerra Carlina (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Recinte del castell d'Amposta
La tercera guerra carlina, iniciada l'any 1872 amb la revolta del pretendent a la corona espanyola, Carles Maria de Borbó (denominat pels seus partidaris Carles VII), va durar fins a l'any 1876, amb la victòria de les tropes d'Alfons XII. A Amposta, les autoritats militars alfonsines van instar l'Ajuntament a construir un conjunt de fortificacions defensives, dins del recinte de l'antic castell, de les quals n'ha quedat una bona part, bàsicament murs i troneres fets amb materials procedents en bona part de les restes del castell i amb maons als contraforts. Tanmateix, no van evitar l'ocupació de la vila, l'any 1874, de les tropes carlines dirigides pel brigadier valencià Pasqual Cucala Mir, conegut amb el sobrenom de Rull de la Mira.