Torre de l'Oriola
(Amposta - Montsià)

Amposta - Torre de l'Oriola

Amposta - Torre de l'Oriola (Foto: Albert Esteves, 2023)

Amposta - Torre de l'Oriola (Foto: Antoni Pladevall -calaix.gencat.cat-, 2014)

Situació Crtra. d'Amposta a la Ràpita
Torre de guaita i defensa situada a la partida de l'Oriola, prop de la carretera d'Amposta a la Ràpita. Es coneixia antigament com a Mas de Sunyer, pel mas que hi havia al seu costat al segle XIX, i va ser transformada en habitatge un cop perduda la seva funció original.

Va ser construïda al segle XVI, quan les incursions dels corsaris musulmans assolaven la costa catana. Estava alineada amb les torres properes de Forxeron i de Poquessalses, construïdes probablement arran de l'assalt pirata a Amposta de 1540, en el qual es van endur nombrosos captius, 23 dels quals no van poder ser rescatats i es devien vendre al mercat d'esclaus d'Alger. De les tres, la d'Oriola sembla la més tardana.

És una torre de planta rectangular, d'uns 9 m d'alçada. Compta amb una porta de mig punt adovellada i una finestra emmarcada amb carreus. Les altres dues obertures són fetes recentment. Hi ha restes del matacà defensiu. És probable que estigués coronada amb merlets. A l’interior es conserva una volta de canó.