Torre de la Carrova
(Amposta - Montsià)

Amposta - Torre de la Carrova

Amposta - Torre de la Carrova (Foto: Albert Esteves, 2023)

Amposta - Torre de la Carrova (Foto: a, 2023)

Amposta - Torre de la Carrova. Terrat

Amposta - Torre de la Carrova. Terrat (Foto: Josep Massot -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1909)

Amposta - Torre de la Carrova (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1936)

Amposta - Columna procedent de la Torre de la Carrova (Museu de les Terres de l’Ebre)

Amposta - Columna procedent de la Torre de la Carrova (Museu de les Terres de l’Ebre) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Crtra. de la Carrova, km 7
Torre medieval situada a uns 4 km riu amunt de la ciutat, a la partida de la Carrova. Es devia construir pels volts de 1280, però no està documentada fins a l'any 1313. A partir de 1410, el lloc de la Carrova va pertànyer a la poderosa família dels Miralles. A mitjan segle XV va ser adquirit pel monestir de Benifassà. L'heretat, on hi havia la torre, era una important explotació agrícola i comptava amb un molí d'oli. Va ser propietat del monestir fins a la desamortització del segle XIX.

Pel que fa a la torre, sembla que la base pertany a una edificació més antiga, d'època andalusina. Ben comunicada amb la torre de Campredó, situada a l'altra riba, ambdues exercien un control molt efectiu sobre l'estuari de l'Ebre. Es devia reformar a mitjan segle XVI, a l'època de les ràtzies dels corsaris barbarescs. La porta de la planta baixa es va obrir l'any 1562.

És una construcció de planta rectangular, d'uns 19 m d'alçada, ancorada directament a la roca. Està bastida amb carreus ben tallats i arrenglerats de pedra calcària, tret del coronament emmerletat, on es fa servir pedra arenisca, d'un color més fosc. Compta amb matacans semicirculars als angles i al centre de cada costat. Interiorment, té tres pisos, coberts amb voltes de canó i comunicats amb escales. Conserva la porta medieval, situada al primer pis, dues finestres coronelles i diverses espitlleres. Al Museu de les Terres de l'Ebre, a Amposta, es conserva la columna, amb capitell i base, de la finestra esquerra de la torre.