Cementiri d'Amposta
(Amposta - Montsià)

Amposta - Cementiri. Santcrist, obra de Joan B. Alamar

Amposta - Cementiri. Santcrist, obra de Joan B. Alamar (Foto: Albert Esteves, 2023)

AutorRamon Salas Ricomà
Situació Pg. Xipresos 4
Projectat l'any 1884 per l'arquitecte Ramon Salas Ricomà (Tarragona, 1848 - 1926) probablement inspirat en el cementiri barceloní del Poblenou, a Barcelona, obra de l’italià Antoni Ginesi. Com en aquest, els elements ornamentals recorden l'arquitectura egípcia, tradicionalment assimilada al món dels morts. Ho podem veure tant en la façana principal com en la capella. L'any 1939 es va fer una ampliació, dirigida per l’arquitecte Alfons Barba Miracle.

Al cementiri d'Amposta hi ha les sepultures i panteons de les principals famílies ampostines, com els Miralles, els Carvallo, els Escrivà o els López-Soler, entre d'altres. També reposen al cementiri personatges tan rellevants com l'alcalde Joan Palau i Miralles o l'escultor Innocenci Soriano-Montagut. Prop de l'entrada del cementiri hi ha una interessant obra escultòrica, un santcrist exageradament caragolat, donació de l'artista Joan Baptista Alamar. Esment especial mereix el panteó Bonet-Pons, que tractem en fitxa independent.