Poblenou del Delta
(Amposta - Montsià)

Amposta - Poblenou del Delta. Església de la M.D. de la Cinta (Foto: Albert Esteves, 2023)

Amposta - Una barraca prop del Poblenou del Delta

Amposta - Una barraca prop del Poblenou del Delta (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Crtra. de la Ràpita a Poblenou del Delta
Poblet situat a 1 km del mar, construït de nova planta promogut als anys 50 per l’Instituto Nacional de Colonización que depenia del Ministeri d'Agricultura, amb l'objectiu de colonitzar aquest sector del delta de l'Ebre per dedicar-lo al conreu de l'arròs. Les obres es van iniciar l'any 1954, dirigides per l'arquitecte aragonès José Borobio Ojeda, d'idees racionalistes. Es va constituir jurídicament l'any 1957, amb el nom de Villafranco del Delta, depenent de Sant Carles de la Ràpita. L'any 1970 es va agregar al municipi d'Amposta.

Comptava inicialment amb prop d'un centenar de cases per als colons, disposades al llarg del carrer Major i la plaça de l'Església, on hi havia els equipaments. Les cases segueixen un mateix patró, amb dues plantes i un pati interior, totes elles emblanquinades. Actualment, l'activitat majoritària està relacionada amb el turisme.