Casa Ramon Julià
(Barcelona | Esquerra Baixa de l'Eixample - Barcelonès)

Barcelona - Pelai, 1

Barcelona - Pelai, 1 (Foto: Albert Esteves, 2023)

Barcelona - Pelai, 1 (Foto: Ignasi Canals -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1920)

Barcelona - Pelai, 1 (Foto: Josep Salvany. Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1920)

Barcelona - Pelai, 1. Postal antiga

Barcelona - Pelai, 1. Edifici anterior a l'actual

AutorMarcel·lià Coquillat Llofriu
Situació Pelai, 1 / Ronda Universitat. 2
Edifici construït en una parcel·la triangular, a la cruïlla del carrer Pelai amb la Ronda Universitat, fet i que li atorga una enorme visibilitat. Va ser construït l'any 1919, segons projecte de Marcel·lià Coquillat i Llofriu (Elx, 1865 - 1924), un arquitecte que va adoptar tots els estils del seu temps, eclecticisme, modernisme i, ja a la seva darrera etapa, el noucentisme, un exemple del qual és aquest edifici. Està concebut atorgant tot el protagonisme al xamfrà. on es formula un cos semicircular que sembla adherit a la resta de l'edifici com si fos una torre. Les columnes de la planta baixa, les balustrades i els elements ornamentals de les finestres i de les portes d'ambdues façanes ens remeten al vessant més classicista del noucentisme.