Església de Sant Andreu
(Vallgorguina - Vallès Oriental)

Vallgorguina - Església de Sant Andreu

Vallgorguina - Església de Sant Andreu (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vallgorguina - Església de Sant Andreu (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924-48)

Vallgorguina - Església de Sant Andreu (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Vallgorguina - Panoràmica de Vallgorguina amb l'església de Sant Andreu

Vallgorguina - Panoràmica de Vallgorguina amb l'església de Sant Andreu (Foto: Frederic Bordas -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1890)

Vallgorguina - Panoràmica de Vallgorguina amb l'església de Sant Andreu (Foto: Família Cuyàs (ICGC), mitjan segle XX)

AutorJosep Dam, m.o.
Situació Plaça de l'Església, 2
L'actual església parroquial de Vallgorguina es va construir entre els anys 1825 i 1848 per substituir l'antiga, allunyada del nucli, que va passar a ser la capella del cementiri. És un edifici d'una sola nau, amb capelles laterals entre els contraforts, i presbiteri quadrat. Està coberta amb volta de canó amb llunetes. Adossat a la façana hi ha el campanar de torre, acabat l'any 1880, amb el cos inferior quadrat i el superior octogonal, coronat amb una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada. L'exterior, emblanquinat, és força auster, amb un coronament mixtilini i una senzilla porta d'arc rebaixat.