Església de Santa Eulàlia de Tapioles
(Vallgorguina - Vallès Oriental)

Vallgorguina - Església de Santa Eulàlia de Tapioles

Vallgorguina - Església de Santa Eulàlia de Tapioles (Foto: Sito.rm, 2016)

Vallgorguina - Església de Santa Eulàlia de Tapioles (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vallgorguina - Església de Santa Eulàlia de Tapioles (Foto: Germà Garcia -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 2002)

Vallgorguina - Església de Santa Eulàlia de Tapioles (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 1990)

Vallgorguina - Església de Santa Eulàlia de Tapioles. Postal antiga

Vallgorguina - Església de Santa Eulàlia de Tapioles (Foto: Josep M. Armengol -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1899-1915)

Situació Pista de Vallgorguina a la serra del Corredor
InterèsEspecial interès Interessant
L'església de Santa Eulàlia de Tapioles té un origen molt antic. Originalment, era una cel·la monàstica, esmentada en un document d'època carolíngia, l'any 878, juntament amb la de Sant Genís. Al segle X va passar a ser possessió del monestir de Sant Cugat, però no gaire més tard va marxar la comunitat i va esdevenir una petita parròquia rural. Al segle XII es va reconstruir com a església romànica, època a la qual pertany l'absis semicircular que encara podem contemplar. Es van fer reformes al segle XVII i, en especial, al XIX, actuacions que han desfigurat completament el seu aspecte original. Va ser Josep Pradell, propietari d'un gran mas proper, qui, l'any 1868, va emprendre la reforma de l'església, afegint-hi el campanar, el cementiri i remodelant la façana amb un coronament sinuós, de referència barroca, desaparegut en la darrera restauració. Al costat de l'església hi ha les ruïnes d'una casa, la qual encara podem veure dempeus a la posta antiga que adjuntem.