Dolmen Pedra Gentil
(Vallgorguina - Vallès Oriental)

Vallgorguina - Dolmen Pedra Gentil

Vallgorguina - Dolmen Pedra Gentil (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vallgorguina - Dolmen Pedra Gentil (Foto: Manuel Genovart -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

Vallgorguina - Dolmen Pedra Gentil (Foto: Josep M. Armengol -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1899-1915)

Vallgorguina - Dolmen Pedra Gentil (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1900-1920)

TipusMegàlit
PeríodePrehistòria
Situació Pista de Vallgorguina a la serra del Corredor
Estructura megalítica situada dins del parc natural del Montnegre i el Corredor, prop de l'església de Santa Eulàlia de Tapioles. És un dels megàlits més populars de Catalunya i ha estat tradicionalment relacionat amb el món de la bruixeria i els rituals màgics. Originalment, devia ser un sepulcre de cambra simple, construït probablement entre el 3500 i el 2000 aC, però té un relatiu valor arqueològic en haver estat notablement alterat.

L'any 1855, Josep Pradell, de Can Pedrell de la Serra, va decidir restaurar el dolmen, molt degradat. Aquest és un fet certament excepcional donat que, en aquella època, no es concedia importància als monuments megalítics. Cal suposar que Pradell en tenia alguna informació o va buscar algun tipus d'assessorament. No tenim informació certa de l'estat del dolmen abans de la seva intervenció. És probable que aquesta es limités a restituir la gran llosa, que devia estar a terra, trencada en dos trossos, i a anivellar-la separant les pedres menors, a tall de pilars. També és possible que algunes de les lloses no formessin part del monument original. Això fa que no respongui a cap tipologia coneguda i s'assembli més a una taula de sacrificis, de tipus cèltic, que no pas a un dolmen de corredor. Es pot dir doncs que, més que d'un monument megalític, estem davant d'una recreació del segle XIX feta amb materials d'un antic dolmen prehistòric.