Can Vilar
(Vallgorguina - Vallès Oriental)

Vallgorguina - Can Vilar. Detall finestra (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vallgorguina - Can Vilar. Rellotge de sol

Vallgorguina - Can Vilar. Rellotge de sol (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vallgorguina - Can Vilar i torre

Vallgorguina - Can Vilar i torre (Foto: Josep M. Co de Triola -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1909-25)

Situació Camí de Mataró, des del camp de futbol
La masia de can Vilar es devia construir al segle XVI al costat d'una torre preexistent, tractada en fitxa a part, la qual, segons Antoni Pladevall, caldria considerar com una domus o casa forta, és a dir, una casa fortificada, probablement construïda al segle XIV. De fet, el nom Vilar apareix documentat en un cens de 1362 i en els successius fogatges de 1497 i 1553. La masia és de planta rectangular, amb el carener de la teulada paral·lel a la façana principal. El portal és de mig punt, adovellat, i al seu damunt hi ha una pedra amb la data de 1562 inscrita, la qual cosa ens dona idea de l'època en què va ser construïda o transformada. La finestra central és d'arc conopial, amb traceria gòtica i impostes esculpides amb relleus vegetals. Sembla que hi havia hagut alguna altra finestra d'aquest estil a la façana, que va ser venuda. Cal ressaltar el rellotge de sol, amb la llegenda si em mires... perds el temps.