Torre de Can Vilar
(Vallgorguina - Vallès Oriental)

Vallgorguina - Can Vilar. Torre de defensa (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vallgorguina - Can Vilar i torre. Postal antiga

Vallgorguina - Can Vilar i torre. Postal

Situació Camí de Mataró, des del camp de futbol
La torre adossada a la masia de Can Vilar és força més antiga que la casa i n'és, de fet, el seu origen, en forma de casa forta medieval, un tipus de fortificació habitual entre els segles XII i XIV. La majoria d'elles es van transformar després en masos. La de can Vilar està documentada des del segle XIV. És de planta quadrada i està construïda a base de maçoneria feta amb pedres sense treballar unides amb argamassa però amb carreus molt ben tallats a les cantoneres. La porta està situada al nivell del primer pis, amb accés des del pis superior de la casa. Hi ha, tanmateix, una altra porta, també a l'interior de la casa, que comunica amb la planta baixa de la torre, coberta amb volta i incomunicada amb la resta de pisos.

Quan es va construir o refer la casa, l'any 1562 segons una pedra inscrita sobre la porta, es devia remodelar la torre, afegint les quatre finestres d'arc conopial, totes elles amb traceria calada i impostes esculpides, així com les dues gàrgoles, una antropomòrfica i l'altra en forma d'animal salvatge. També en aquella època es devia construir el colomar i la teulada que substituïa el coronament emmerletat original. Podem dir que és una de les torres de defensa medievals més notables de Catalunya i que gaudeix d'un excel·lent estat de conservació.