Can Pradell de la Serra
(Vallgorguina - Vallès Oriental)

Vallgorguina - Can Pradell de la Serra

Vallgorguina - Can Pradell de la Serra (Foto: Albert Esteves, 2023)

VallgorguinaCan  - Pradell de la Serra

VallgorguinaCan - Pradell de la Serra (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1918)

Vallgorguina - Can Pradell de la Serra (Foto: Montserrat Viader -calaix.gencat.cat-, 1982)

Situació Pista de Vallgorguina a la serra del Corredor
Masia d'origen molt antic, però completament transformada entre els anys 1842 i 1850, quan n'era propietari Josep Pradell i Cuch (Vallgorguina,1815 - 1875), restaurador del dolmen de la Pedra Gentil i promotor del pont sobre la riera de Vallgorguina. El conjunt, que inclou la casa dels masovers, té forma de ela i conserva elements de la casa antiga. Entre el cos principal i l'ala annexa hi ha una volta d'arc rebaixat que permet el pas a l'exterior del pati. Al seu damunt hi ha una galeria d'arcs de mig punt. Té una capella dedicada a la M.D. del Roser. L'estil general, amb esgrafiats de tipus geomètric, es pot inscriure dins l'estètica romàntica vigent a mitjan segle XX, en plena època isabelina.

L'origen del cognom és molt antic, es remunta als inicis del segle XI. El mas està ben documentat des de començament del segle XIV. Una fita important és l'any 1599, quan a l'era de la casa s'hi van reunir les universitats de Vallgorguina i de Sa Serra amb el notari Josep Sorís, per aixecar acta de l'acord que havia de permetre comprar els termes al noble Gastó de Montcada.