Església Vella de Santa Maria
(Vilalba Sasserra - Vallès Oriental)

Vilalba Sasserra - Església Vella

Vilalba Sasserra - Església Vella (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilalba Sasserra - Església Vella. Antiga porta romànica

Vilalba Sasserra - Església Vella. Antiga porta romànica (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilalba Sasserra - Església Vella (Foto: Manuel Genovart -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

Situació Al sud del poble, seguint el camí des de Can Gol
Situada al costat del cementiri, a 1,5 km del nucli urbà. Denominada originalment Santa Maria de Volpellas, està documentada com a parroquial l'any 1034. L'any 1130, consta com a sufragània de l'església de Collsabadell. A partir del segle XV, ja amb el nom de Santa Maria de la Serra, va passar a dependre de Sant Andreu de Vallgorguina, fins al segle XIX.

L'edifici actual és d'origen romànic tardà, probablement del segle XIII, ampliat pel cantó nord a començament del segle XVII. A la visita pastoral de l'any 1609 s'atorga permís per engrandir l'església. Probablement en aquesta ampliació es va eliminar l'absis i es va allargar la nau fins a integrar les restes de la casa forta medieval dels Vilalba. De l'edifici romànic es conserva part de la volta de canó lleugerament apuntada, l'arc triomfal, de mig punt, peraltat, i l'arc del frontis, apuntat. Al segle XVIII va ser objecte d'una nova ampliació per la banda de migdia, on es va obrir una capella lateral. Es conserva encara, tapida, l'antiga porta romànica, de mig punt, que devia estar protegida per un porxo. L'airós campanar, annex al frontis, sembla fet en diverses etapes.

Als anys 20 del segle XX la parròquia es va traslladar a la nova església de Santa Maria, al nucli de Trentapasses. L'any 1988 es va refer la teulada i es va restaurar el campanar i l'interior de la nau.