Església de Santa Maria
(Vilalba Sasserra - Vallès Oriental)

Vilalba Sasserra - Església de Santa Maria

Vilalba Sasserra - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilalba Sasserra - Església de Santa Maria. Capitell

Vilalba Sasserra - Església de Santa Maria. Capitell (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilalba Sasserra - Església de Santa Maria (Foto: Carles Fargas -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1927)

Vilalba Sasserra - Església de Santa Maria (Foto: Arxiu Cuyàs -ICGC-, mitjan segle XX)

AutorJosep M. Pericas Morros
Situació Plaça de la Vila
El nucli urbà de Vilalba Sasserra, format en època moderna, està situat al barri de Trentapasses, als peus de la carretera de Girona, l'antiga via romana, lluny, per tant, de l'església medieval. D'aquí que, a començament del segle XX, sorgís la necessitat de construir una nova església al poble. L'any 1909 es va construir un nou temple, de precària qualitat, fins al punt d'haver de ser enderrocat l'any 1918 perquè hi havia perill d'esfondrament.

Finalment, l'any 1927 es beneïa una nova església, projectada un any abans per l'arquitecte Josep M. Pericas Morros, una de les figures cabdals de l'arquitectura noucentista, però que, en aquest cas, utilitza un llenguatge bàsicament neoromànic, en terrenys cedits pel baró d'Albalate de Segur.

És un temple de nau única, coberta amb volta de canó apuntada i teulada a dues aigües i teula plana negra. Està capçada amb un absis semicircular i precedida d'un porxo de tres arcs, amb columnes i capitells neoromànics, esculpits per Pere Puntí. Al costat del presbiteri hi ha el campanar, amb els pendents de la teulada invertits en relació amb l'església. Adossada a l'església hi ha la casa rectoral, que va formar part de la mateixa obra.