Restes del castell de Castellbisbal
(Castellbisbal - Vallès Occidental)

Castellbisbal - Creu del castell

Castellbisbal - Creu del castell (Foto: Albert Esteves, 2010)

Castellbisbal - Creu del castell (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Parc de l'Ermita. Serrat de les Garses
El castell de Benviure o Castell Bisbal> està documentat des de l'any 1013. Estava situat al serrat de les Garses, en un promontori molt a prop del poble, però va ser destruït i ha deixat molt escasses restes. Va pertànyer als bisbes de Barcelona fins que el bisbe Guisalbert, enfrontat als comtes de Barcelona, a mitjan segle XI el va haver d'empenyorar al comte Borrell II tot i que sembla que el bisbat en va retenir una part de la senyoria. En aquella època n'era el castlà Guillem Ramon de Voltrera. A mitjan segle XII apareix el llinatge dels Castellbisbal, feudataris dels Castellvell i dels bisbes de Barcelona. Destruït en un episodi vandàlic a finals del segle XIII, va ser reconstruït per Berenguer de Castellbisbal a inicis del segle següent. A finals del segle XV el castell va passar a mans de la família Requesens.

Les restes són de fonamentacions i de murs, situades al costat de la capella de Sant Vicenç, hereva de la primitiva capella del castell.

Al cim del turó, on hi havia hagut una creu de fusta, es va construir, l'any 1993, una senzilla creu de ferro. Des d'allà es pot contemplar una extraordinària panoràmica de la vall del Llobregat.