Castell Nou
(Llinars del Vallès - Vallès Oriental)

Llinars del Vallès - Castell Nou

Llinars del Vallès - Castell Nou (Foto: Albert Esteves, 2023)

Llinars del Vallès - Castell Nou (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 1998)

Llinars del Vallès - Castell Nou (Foto: Arxiu Cuyàs, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya -ICGC-)

Llinars del Vallès - Castell Nou. Pintures al saló

Llinars del Vallès - Castell Nou. Pintures al saló (Foto: Carme Comas -calaix.gencat.cat-, 1987)

Llinars del Vallès - Castell Nou (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1912)

Llinars del Vallès - Castell Nou. Planta

Llinars del Vallès - Castell Nou. Planta (Foto: (Servei del Patrimoni Arquitectònic -calaix.gencat.cat-)

Situació Av. Pau Casals / Baixada del Castell
Es coneix com a Castell Nou perquè va substituir l'antic castell dels barons de Corbera - el Castell Vell-, situat a la serra del Corredor i ensorrat pel terratrèmol de l'any 1448. De fet, en aquella època els barons ja residien al poble de Llinars, però, cap a l'any 1548, Riambau IV de Corbera-Sancliment va demanar als caps de casa que els ajudessin a construir un nou palau senyorial o casa forta. El poble va accedir a pagar un total de 1.000 lliures durant set anys. I així, l'any 1558, l'edifici es donava per enllestit.

Situat dalt d'un petit turó, s tracta d'un gran casal renaixentista, de planta quadrada, articulat al voltant d'un pati interior amb galeries porticades. Consta de dos pisos i golfes i estava defensat per quatre baluards, que es van desmuntar un cop acabades les guerres carlines. A la façana principal destaca el gran portal adovellat, de mig punt, damunt del qual llueix un magnífic relleu amb l'escut dels barons de Corbera, sostingut per dos lleons, emmarcat per dues columnes acanalades i un entaulament presidit pel bust d'un noble amb casc -potser el baró- i la data de 1558.

Des de l'any 2018 és de propietat municipal i està envoltat d'un parc públic.