Església de Santa Maria
(Llinars del Vallès - Vallès Oriental)

Llinars del Vallès - Església de Santa Maria

Llinars del Vallès - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2023)

Llinars del Vallès - Església de Santa Maria (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 1998)

Llinars del Vallès - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany. Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1912)

Llinars del Vallès - Església de Santa Maria. Postal antiga

Llinars del Vallès - Església de Santa Maria. Retaule destruït. Postal antiga

Situació Església
La parròquia de Llinars està documentada des de l'any 919. És esmentada de nou com a Santa Maria de Linares, l'any 945. Des de 1040 pertany a la seu barcelonina per donació del bisbe Guisalbert. L'edifici romànic com a tal no ha deixat cap rastre tot i que alguns elements van ser aprofitats en la construcció de l'edifici actual, l'any 1680. Són dues claus de volta i una làpida de 1304.

L'actual església es va iniciar l'any 1680 al mateix lloc on hi havia el temple medieval. La seva construcció es va veure interrompuda en diverses ocasions i, de fet, no es va enllestir del tot fins a l'any 1781. Es tracta d'un edifici d'una sola nau, reforçada amb contraforts, coberta amb volta de creueria i capçada amb un absis poligonal. La façana principal ve precedida d'un porxo amb arcs de mig punt. Compta amb un campanar de torre amb el tram superior poligonal. El tercer pis d'aquest campanar es va afegir l'any 1929.

L'any 1936 l'església va ser incendiada, es va cremar el retaule i la imatge de la Verge, a més de la rectoria, llavors adossada a la façana principal, i l'arxiu parroquial. En la restauració, la porta d'arc rebaixat, amb la data inscrita de 1781, es va desplaçar al centre de la façana i es va construir el porxo. Aquesta reforma, que va incloure també la nova rectoria, es va iniciar l'any 1950.