Can Casas (Biblioteca)
(Llinars del Vallès - Vallès Oriental)

Llinars del Vallès - Can Casas

Llinars del Vallès - Can Casas (Foto: Albert Esteves, 2023)

AutorRobert Jové (reforma)
Situació Av. Pau Casals, 26
Edifici d'una antiga fàbrica tèxtil, una de les primeres indústries que es van obrir al municipi. Va ser construït l'any 1922, refet després de patir els estralls de la guerra, l'any 1939, i va estar operatiu com a fàbrica fins a la crisi del sector tèxtil, l'any 1972. Va passar a ser propietat municipal i, durant molts anys, funcionà com a mercat i d'envelat per a festes i concerts, de pista de bàsquet, entre altres funcions. Després va esdevenir un centre d'ensenyament. Finalment, l'any 2003 va ser remodelat i transformat en biblioteca pública, amb projecte de l'arquitecte Robert Jové.

La història de la fàbrica arrenca l'any 1922, quan Bernardo Casas, soci amb Mayolas Hermanos, va comprar un terreny, al costat de la Torre Montseny. Va iniciar la producció el 1923, amb 27 telers, que van augmentar fins a 80 als anys 30. Estava especialitzada en la fabricació de mocadors. L'any 1976, el fill del fundador, Josep Casas, va fer donació de la fàbrica a l'Ajuntament.