Edifici La Caixa
(Llinars del Vallès - Vallès Oriental)

Llinars del Vallès - Edifici La Caixa (Foto: Albert Esteves, 2023)

Llinars del Vallès - Edifici La Caixa

AutorAdolf Florensa Ferrer
Situació Plaça Damià Mateu, 1
Miquel Mateu, fill de l'industrial i polític fill de Llinars, Damià Mateu i Bisa i primer alcalde de Barcelona després de la guerra civil, va donar una part dels terrenys de la família a Llinars per a la construcció d'una biblioteca i un edifici bancari, l'any 1953. Es va encarregar del projecte l'arquitecte Adolf Florensa i Ferrer (Lleida, 1889 - 1968), ben conegut per Miquel Mateu per haver estat arquitecte municipal de l'Ajuntament de Barcelona.

És un edifici de caràcter historicista que imita els grans palaus renaixentistes. Consta de planta baixa i dos pisos, amb el pis superior plantejat com a galeria, amb un seguit de finestres de punt rodó. Està flanquejat amb sengles torres a les cantonades. El portal és adovellat, de mig punt. L'acabat de la façana és de pedra, amb un encintat que imita els carreus. Damunt del portal hi ha un escut de pedra de la Caixa de Pensions inscrit en una mena de fornícula entre columnes acanalades i un entaulament triangular.