Casa Pratginestós
(Llinars del Vallès - Vallès Oriental)

Llinars del Vallès - Casa Pratginestós

Llinars del Vallès - Casa Pratginestós (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Cervantes, 18
Les guies del patrimoni no solen incloure aquest tipus d'expressions artístiques denominades, sovint despectivament, art brut*. També es coneixen amb el terme margivagant (barreja de marginal i extravagant), nom inventat per Juan Antonio Ramírez per referir-se a un tipus d'arquitectura fantasiosa de caràcter popular al marge dels corrents artístics convencionals. Sigui com sigui, aquest tipus d'obres, singulars protagonistes de l'espai públic, interpel·len a l'observador des d'una perspectiva plenament "artística", més enllà de la valoració subjectiva que en pugui fer cadascú.

La Casa Pratginestós n'és un excel·lent exemple. Fruit del treball desenvolupat des de 1990 per Joan Díaz i Assumpció Pratginestós, és una obra fantasiosa, feta amb un ús exhaustiu del trencadís i elements de ferro forjat, ple de referències als paisatges de la zona i a la vida rural i tradicional catalana, que palesa influències neomodernistes i de l'art naïf. Observar amb deteniment cadascun dels seus detalls, ben visibles des del carrer, és una experiència que no deixa indiferent a ningú.

*Les expressions "Art Brut" i "Outsider Art" van ser encunyades pel crític d'art Roger Cardinal, l'any 1972, per descriure les expressions artístiques no convencionals sorgides més enllà dels límits de l'art reconegut com tal pel món artístic oficial, en general sorgides de persones autodidactes impel·lides per motivacions personals extraartístiques.

Text: Albert Esteves