Església de Sant Sadurní de Collsabadell
(Llinars del Vallès - Vallès Oriental)

Llinars del Vallès - Església de Sant Sadurní de Collsabadell

Llinars del Vallès - Església de Sant Sadurní de Collsabadell (Foto: Albert Esteves, 2023)

Llinars del Vallès - Església de Sant Sadurní de Collsabadell. Cementiri

Llinars del Vallès - Església de Sant Sadurní de Collsabadell. Cementiri (Foto: Albert Esteves, 2023)

Llinars del Vallès - Església de Sant Sadurní de Collsabadell. Creu de ferro a l'exterior de l'església (Foto: Albert Esteves, 2023)

Llinars del Vallès - Església de Sant Sadurní de Collsabadell. Carreu datat

Llinars del Vallès - Església de Sant Sadurní de Collsabadell. Carreu datat (Foto: Albert Esteves, 2023)

Llinars del Vallès - Església de Sant Sadurní de Collsabadell. Interior

Llinars del Vallès - Església de Sant Sadurní de Collsabadell. Interior (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Llinars del Vallès - Església de Sant Sadurní de Collsabadell. Gàrgola

Llinars del Vallès - Església de Sant Sadurní de Collsabadell. Gàrgola (Foto: Albert Esteves, 2023)

Llinars del Vallès - Església de Sant Sadurní de Collsabadell. Gàrgola (Foto: 2023)

Llinars del Vallès - Església de Sant Sadurní de Collsabadell (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1918)

Llinars del Vallès - Església de Sant Sadurní de Collsabadell (Foto: Manuel Genovart -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1925)

Situació Barri de Collsabadell
Situada en un turó, a la riba esquerra del Mogent. S'hi pot accedir amb facilitat des de la casa de colònies dels Maristes.

El lloc de Collsabadell està documentat des de l'any 998 i la parròquia des de 1040 (sancti saturnini de collum sabadelli. L'any 1130 va ser consagrada de nou per Sant Oleguer, bisbe de Barcelona.

L'edifici actual conserva l'estructura original romànica, si bé amb ampliacions i modificacions posteriors. L'església té planta de creu llatina i està coberta amb volta de canó. A l'exterior hi ha restes d'arcuacions cegues corresponents al segle XII. L'actual presbiteri és fruit d'una reforma dels anys 1786-87. Una excavació moderna va posar al descobert l'absis original a l'interior de la capçalera actual. El campanar de torre és d'època gòtica i té quatre gàrgoles en forma d'animals. Als segles XVI-XVII es van afegir quatre capelles laterals. La del Roser, sota el campanar, ja existia el 1537 i la de davant, amb cúpula, sobre cornisa, es va fer el 1640. La façana es va refer l'any 1736 i, cap a la fi del segle XVIII, es va construir la sagristia, comunicada amb la rectoria.

Adossat a l'església hi ha el cementiri, on veiem un altar amb un portal adovellat i dues columnes amb grans capitells esculpits. I a l'exterior, a pocs metres, una creu de ferro.