Església de Sant Esteve del Coll
(Llinars del Vallès - Vallès Oriental)

Llinars del Vallès - Sant Esteve del Coll

Llinars del Vallès - Sant Esteve del Coll (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Llinars del Vallès - Sant Esteve del Coll (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 1998)

Llinars del Vallès - Sant Esteve del Coll amb la desapareguda rectoria

Llinars del Vallès - Sant Esteve del Coll amb la desapareguda rectoria (Foto: Jaume Biosca -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1916)

Llinars del Vallès - Sant Esteve del Coll. Planta

Situació Urb. Sant Josep. M.D. del Coll
Documentada des de l'any 1023, durant l'edat mitjana depenia de Santa Maria de Cardedeu. L'edifici actual es va alçar al segle XVI, substituint l'antiga església romànica, en tot cas abans de 1574 que és quan es va fer la reforma de l'església de Sanata i va prendre aquesta com a model. El cor i el campanar es va afegir durant el segle XVII. El coronament del campanar és de finals del XIX.

L'edifici, actualment situat dins d'una moderna urbanització, tenia al seu costat la rectoria, que es va derruir l'any 1982. És un temple d'estil gòtic tardà, amb elements renaixentistes, com la porta, presidida per un timpà apetxinat, que podria ser del mateix mestre d'obres que la de Sanata, Joan Font, de Vic. Consta d'una nau coberta amb voltes de creueria i capçada amb un absis poligonal. Dues capelles laterals conformen un fals transsepte. Adossat a una d'elles hi ha el campanar. Des del presbiteri s'accedeix a una altra capella, que es correspon amb l'antiga sagristia, datada l'any 1682 però allargada el 1885 per ser transformada en capella del Santíssim.