Torrassa del Moro
(Llinars del Vallès - Vallès Oriental)

Llinars del Vallès - La Torrassa

Llinars del Vallès - La Torrassa (Foto: Albert Esteves, 2023)

PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Massís del Montnegre-Corredor
Situada en un indret elevat del massís del Montnegre-Corredor, amb una panoràmica estratègica sobre el riu Mogent i la Via Augusta i també sobre les valls interiors del maresme, és una torre de guaita que palesa diverses fases constructives, a partir del segle I aC. Si la naturalesa musulmana de la Torrassa, que li dona nom, ha quedat desmentida, la presència militar romana és evident a la Torrassa i l'opus quadratum que podem veure al tram inferior de la torre és d'època republicana. Ja al segle XIX es van localitzar al voltant de la torre restes de ceràmica romana, i fins i tot, una moneda del segle III dC. Aquesta estructura romana devia arribar fins a l'alta edat mitjana, segurament malmesa, de manera que fou necessari efectuar reformes per seguir exercint la seva funció de vigilància, almenys fins al segle XV.

Es tracta d'una torre cilíndrica, lleugerament cònica. La base romana està formada per nou filades de grossos carreus encoixinats. A escala superior, l'estructura és de pedra granítica, probablement d'època medieval.

La torre està situada dins de les terres de Can Puigvert. A inicis del segle XX, Francesc Teixidó va adquirir la finca i va convertir la torre en pavelló de caça, amb diverses estances i una cuina, i va obrir unes finestres emmarcades amb maons. Finalment, l'any 2009 va ser adquirida per l'Ajuntament de Llinars, que va emprendre la restauració i la va obrir al públic, l'any 2011.