Can Bordoi
(Llinars del Vallès - Vallès Oriental)

Llinars del Vallès - Can Bordoi. Tanca del jardí (Foto: Albert Esteves, 2023)

Llinars del Vallès - Can Bordoi. Postal antiga

AutorMarcel·lià Coquillat Llofriu
Situació Crtra. B-510 a Argentona, km 8
L'origen de Can Bordoi és una antiga masia, documentada l'any 1410 en un capbreu de Riembau de Corbera. Un altre document de 1448 esmenta, dins el terme de Castellvell del Far, un Iohannes Bordoy. El mas segueix apareixent als fogatges de 1497, 1515 i 1553. Comptava amb una capella, dedicada a sant Cristòfol. Al segle XIX, amb l'arribada del tren i l'obertura de la carretera de Llinars a Argentona, la zona va esdevenir un important centre d'estiueig per a la burgesia barcelonina. La finca va ser adquirida per Josep Comas Masferrer (Barcelona, 1842 - 1908), industrial i polític barceloní, que va ser diputat del Partit Liberal.

L'any 1905, l'arquitecte Marcel·lià Coquillat va reformar la masia antiga i va construir, al seu costat, un edifici de nova planta, amb tribunes a la planta baixa i una destacada torratxa, amb garites cantoneres, que recorda els castells medievals. També es va enjardinar l'entorn, amb una tanca de perfil sinuós i un templet enlairat.