Capella de Santa Escolàstica
(Monestir de Sant Cugat del Vallès - Vallès Occidental)

Sant Cugat del Vallès - Monestir de Sant Cugat. Capella de Santa Escolàstica

Sant Cugat del Vallès - Monestir de Sant Cugat. Capella de Santa Escolàstica (Foto: Albert Esteves, 2023)

Sant Cugat del Vallès - Monestir de Sant Cugat. Capella de Santa Escolàstica. Escut dels sabater

Sant Cugat del Vallès - Monestir de Sant Cugat. Capella de Santa Escolàstica. Escut dels sabater (Foto: Albert Esteves, 2023)

Sant Cugat del Vallès - Monestir de Sant Cugat. Capella de Santa Escolàstica. Sant medir

Sant Cugat del Vallès - Monestir de Sant Cugat. Capella de Santa Escolàstica. Sant medir (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Interior del Monestir
Capella situada als peus de l'església, a mà dreta. Està presidida per un retaule del segle XVII dedicat a santa Escolàstica, fundadora de la branca femenina de l’orde benedictí, el culte a la qual està documentat al monestir des de 1221. L'any 1938 la capella va ser convertida en bar pels republicans i es va mutilar una part del retaule que, pel seu estil, podria ser obra dels escultors Santacruz. La cúpula està decorada amb pintures on veiem diverses abadesses de l'orde. Als murs laterals i al timpà exterior hi ha pintures amb escenes de la vida de la santa, d'escassa qualitat artística, igual que el quadre on es representa sant Medir. Els mecenes de l'obra foren dues famílies, els Meca i els Sabater, els emblemes de les quals, el gos i la bota, podem veure pintats a l'intradós de l'arcada.

Al centre de la capella hi ha una pica baptismal renaixentista que tractem en fitxa a part.