Can Tries
(Santa Eulàlia de Ronçana - Vallès Oriental)

Santa Eulàlia de Ronçana - Can Tries

Santa Eulàlia de Ronçana - Can Tries (Foto: Albert Esteves, 2023)

Santa Eulàlia de Ronçana - Can Tries (Foto: Carme Comas -calaix.gencat.cat-, 1986)

Situació Ctra. de Parets a Bigues, km. 11
Masia d'origen antic, probablement anterior al segle XVI quan ja consta documentada. Era propietat de la família Xifré, de Caldes de Montbui. L'any 1528, Elisabet Xifré hi va establir Benet Tries, que encara hi consta al fogatge de 1553. L'any 1689, Maria Tries i Sabater, hereva dels masos Tries i Sabater, es va casar amb Pere Jonch, del mas Jonch d'Alella, el qual va vendre la masia a Jaume Brustenga, l'any 1719. La família Brustenga en va mantenir la propietat fins a l'any 1941, quan va ser adquirida per Pere Verdura.

La casa, tancada dins d'un barri, conserva bona part de l'aspecte que va assolir en la reforma de finals del segle XVI i molts dels seus elements, com el portal adovellat i les finestres emmarcades amb pedra, una d'elles d'arc conopial amb traceria gòtica i una altra amb la data inscrita de 1597. Però va ser ampliada i reformada als anys 40 -ja propietat de Verdura-, per l'arquitecte Francesc Casas. La reforma va afectar sobretot la façana nord i també va suposar la construcció d'una torratxa que emergeix de la teulada.