Can Brustenga
(Santa Eulàlia de Ronçana - Vallès Oriental)

Santa Eulàlia de Ronçana - Can Brustenga

Santa Eulàlia de Ronçana - Can Brustenga (Foto: Albert Esteves, 2023)

Santa Eulàlia de Ronçana - Can Brustenga (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c.1929)

Situació Barri del Rieral. Prop de la crtra. de Parets a Bigues, km 10
El primer Brustenga, segons la tradició familiar, va arribar a Catalunya al segle XIII procedent de la cort de la reina Violant d'Hongria, muller de Jaume I el Conqueridor. El primer esment documental és de 1295, quan el rector de Santa Eulàlia va establir a Pere Brustenga en un lloc dit la Clota. La família va anar progressant, al llarg dels segles, ampliant les possessions i enllaçant amb altres famílies benestants de la zona i adquirint diversos masos, com el mas Dalmau o el de Can Tries. L'any 1758, Jaume Brustenga era el contribuent més gran del poble i la família encara ho era l'any 1946. Francesc Brustenga Galceran va ser alcalde entre els anys 1973 a 1979 i, de nou, entre 1983 i 1987.

La casa és un edifici de grans dimensions construït l'any 1697 i molt transformat l'any 1865. En aquesta reforma es va dur a terme tota la decoració interior, a base de pintures murals, certament espectacular. L'edifici consta de planta baixa, pis i golfes amb teulada a dues aigües de la qual sobresurt una torratxa-lluerna que dona llum a la caixa d'escala. La façana principal, molt alterada amb la reforma, conserva el portal de llinda recta emmarcat amb pedra. El finestral central té sortida a un balcó corregut que enllaça amb la terrassa habilitada sobre les corts que envolten la casa frontalment. El balcó està delimitat amb baranes de forja i la terrassa amb balustrada.

El pati està delimitat per les corts, amb galeries d'arcs de mig punt o carpanell. El sector de migdia queda tancat per la masoveria i la capella. Entre ambdós edificis hi ha l'entrada del pati, coberta amb volta de canó. A la portalada hi ha la inscripció ISIDRO OLLER/ BROSTENGA/ AÑ 1697.