Església de Santa Eulàlia. Pintures
(Santa Eulàlia de Ronçana - Vallès Oriental)

Santa Eulàlia de Ronçana - Església de Santa Eulàlia. Pintures

Santa Eulàlia de Ronçana - Església de Santa Eulàlia. Pintures (Foto: Albert Esteves, 2023)

Santa Eulàlia de Ronçana - Església de Santa Eulàlia. Imatge de la santa

Santa Eulàlia de Ronçana - Església de Santa Eulàlia. Imatge de la santa (Foto: Albert Esteves, 2023)

AutorAntoni M. Lairisa
Situació Inerior de l'església
Als anys 50, el presbiteri de l'església de Santa Eulàlia va ser decorat amb pintures murals dedicades a la vida i martiri de la santa, la imatge de la qual presideix el conjunt. En una de les escenes veiem la compareixença de la santa davant del prefecte romà Dacià per refermar-se en la seva fe i rebre la condemna dels 13 turments, un per cadascun dels seus anys. Aquest martiri està representat a l'altra banda de l'altar, on veiem la santa rebent els cops de fuet i la creu en forma d'aspa on va ser crucificada, la qual està representada a l'escut de la vila. La volta de l'absis mostra la Glòria, amb la Trinitat i la Verge, entre àngels, i diversos sants a banda i banda.

L'autor de l'obra va ser un pintor, també il·lustrador, força desconegut, Antoni M. Lairisa, especialitzat en pintura religiosa, actiu entre els anys 30 i els 50.