Can Puig de la Vall
(Santa Eulàlia de Ronçana - Vallès Oriental)

Santa Eulàlia de Ronçana - Can Puig de la Vall (Foto: Albert Esteves, 2023)

Santa Eulàlia de Ronçana - Can Puig

Santa Eulàlia de Ronçana - Can Puig (Foto: Carme Comas -calaix.gencat.cat-, 1986)

Situació Barri de la Vall. Camí de Can Puig
Masia d'origen molt antic que, segons algunes investigacions, podia haver estat la casa pairal dels Castellet, una nissaga nobiliària documentada des del segle XII. És probable que, amb el matrimoni de la pubilla, Agnès de Castellet, amb Pere de Vilademany, al segle XIV, deixessin d'habitar el mas, el qual va passar a mans dels Puig, que van conservar la propietat fins a mitjan segle XVIII. L'any 1751, Jaume Puig i Soley va vendre el mas a Domènec Riera. Els Riera van fer prosperar la casa, que va assolir gran importància a finals del segle XIX i inicis del XX. L'any 1957, el mas amb les seves terres va ser adquirit per Sebastià Badia.

L'edifici actual, que probablement conserva part de l'estructura medieval, és fruit d'una important reforma duta a terme al segle XVI. D'aquella època és la finestra d'arc carpanell, lobulada i bellament esculpida, amb àngels que sostenen escuts, als brancals. És probable que hi hagi hagut reformes posteriors que fan que la façana tingui les obertures disposades de manera asimètrica. El portal és adovellat, de mig punt. Als murs de les façanes nord i oest es poden veure algunes espitlleres que es corresponen amb l'estructura més antiga de la casa.