Can Cabot de la Vall
(Santa Eulàlia de Ronçana - Vallès Oriental)

Santa Eulàlia de Ronçana - Can Cabot de la Vall

Santa Eulàlia de Ronçana - Can Cabot de la Vall (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Barri de la Vall. Camí de Can Puig
La masia està documentada des de 1466, quan era propietat de Joan Cabot, però les troballes arqueològiques fan pensar que podria haver estat una antiga vil·la romana. Els Cabot, inicialment sota la senyoria de la casa de Castellet, en van ser propietaris des del segle XV fins a finals del XIX, quan Jaume Cabot i Butjet va morir sense descendència.

La masia, de planta rectangular i teulada a dues aigües, presenta tipologia clàssica i mostres d'ampliació a banda i banda. Conserva el portal adovellat de mig punt i finestres emmarcades amb pedra, algunes de les quals presenten guardapols motllurat recte i ampit sobresortit, també motllurat. A la paret nord hi ha encastada una pedra amb la inscripció Isidro Cabot 1445. A una de les finestres de la façana es pot llegir la data MD6X.

Una finestra moderna de la planta baixa, que trenca l'harmonia de la façana, té l'ampit decorat amb ceràmica, amb dibuixos de fulles i fruits.