Sepulcre de l’Abat Odó
(Monestir de Sant Cugat del Vallès - Vallès Occidental)

Monestir de Sant Cugat - Sepulcre de l’Abat Odó

Monestir de Sant Cugat - Sepulcre de l’Abat Odó (Foto: Albert Esteves, 2023)

Monestir de Sant Cugat - Sepulcre de l’Abat Odó (Foto: Josep Renalias, 2007)

Situació Interior del Monestir
Odó (u Ot) va ser bisbe de Girona i abat del monestir de Sant Cugat entre 986 i 1010, any de la seva mort. Va ser l'encarregat de refer el monestir després de la ràtzia d'al-Mansur i, juntament amb els comtes de Barcelona (Ramon Borrell) i d'Urgell (Ermengol I), va organitzar un exèrcit de 10.000 homes per ajudar el califa cordovès Muhammad II contra el seu rival Sulayman al-Mustain. L'abat va morir a causa de les ferides rebudes en la batalla del riu Guadaira.

La sepultura va ser construïda molt més tard, a inicis del segle XV. Veiem la figura jacent de l'abat, amb tots els seus atributs dins d'un conjunt arquitectònic gòtic, amb un gran gablet entre pinacles.