La Ferreria
(Santa Eulàlia de Ronçana - Vallès Oriental)

Santa Eulàlia de Ronçana - La Ferreria

Santa Eulàlia de Ronçana - La Ferreria (Foto: Albert Esteves, 2023)

Santa Eulàlia de Ronçana - La Ferreria,. Escut a la porta

Situació Camí del Gual
L'origen d'aquesta masia es pot remuntar al primer terç del segle XIV. L'any 1332 en tenia el domini útil Francesc Ferrer. Al segle XV consta com a mas arruïnat, probablement a causa de la pesta. Al segle XVI s'hi va establir Bartomeu Julià, que era ferrer, i d'aquí el nom de la Ferreria que ha perdurat fins als nostres dies. L'edifici actual és d'aquella època. El mas va passar, per matrimoni, a la família Xalabarder, que va seguir exercint l'ofici de ferrer fins a la fi del segle XVIII. Després va passar a ser la masoveria de Can Burguès.

És una masia de tipologia clàssica, amb teulada a dues aigües, portal adovellat de mig punt i finestres rectangulars emmarcades amb pedra, amb els ampits motllurats. A la porta hi ha un escut amb el relleu d'una enclusa i la data de 1558. Modernament, la masia s'ha dividit en dos habitatges.