Porta del claustre
(Monestir de Sant Cugat del Vallès - Vallès Occidental)

Monestir de Sant Cugat del Vallès - Porta del claustre (Foto: Albert Esteves, 2023)

Monestir de Sant Cugat del Vallès - Porta del claustre (Foto: Albert Esteves, 2014)

Monestir de Sant Cugat del Vallès - Porta del claustre (Foto: Albert Esteves, 2010)

Situació Claustre del monestir
La porta que comunica el claustre amb l'església és, després de la porta principal, la més monumental del conjunt. La seva construcció es pot datar a la primera meitat del segle XIII, per tant, més tard que la resta del claustre, i s'inscriu en l'estil romànic tardà, de transició al gòtic, que veiem també a moltes esglésies de la Catalunya Nova, com Verdú, Agramunt o Lleida. El gruix del mur se salva mitjançant arquivoltes en degradació i bandes decorades amb relleus vegetals. Estan sustentades sobre columnes i pilastres sobre sòcols, amb els capitells ornamentats amb el mateix tipus de motlluratge. El timpà és totalment llis, però és possible que estigués decorat amb pintures.