La Bastida Vella
(Santa Eulàlia de Ronçana - Vallès Oriental)

Santa Eulàlia de Ronçana - La Bastida Vella

Santa Eulàlia de Ronçana - La Bastida Vella (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Camí de la Bastida
L'origen remot de la Bastida es pot recular a l'any 1195, quan està documentat Guerald de Bastida. La família va arribar a formar part de la petita noblesa i va acumular un important patrimoni al llarg dels segles. L'epidèmia de pesta al segle XV va causar la mort de bona part de la família i l'única hereva, una neta d'Aldonça de Bastida, va fer testament l'any 1523 a favor de Joan de Vilafranca i poc després va esdevenir una masoveria d'aquesta família. L'any 1603 la pubilla, Anna de Vilafranca, es va casar amb el donzell Francesc de Grimau. Aquesta família en va mantenir la propietat fins al segle XIX.

La casa actual està formada per dos edificis juxtaposats, una casa forta d'origen medieval, però consolidada al segle XVI i l'altre construït al segle XVIII sobre allò que devia ser el pati d'armes. En el portal d'aquest hi ha la inscripció Grimau me fecit / 1744. Es conserven algunes finestres de tradició gòtic-renaixentista, reaprofitades.