Can Burguès
(Santa Eulàlia de Ronçana - Vallès Oriental)

Sant Eulàlia de Ronçana - Can Burguès

Sant Eulàlia de Ronçana - Can Burguès (Foto: www.canburges.cat)

Sant Eulàlia de Ronçana - Can Burguès (Foto: Carme Comas -calaix.gencat.cat-, 1986)

Situació Camí de Can Burguès
Al segle XIX, el mas Burgès formava part de la senyoria de Castellet. Entre els segles XIV i XV la propietat es va anar ampliant amb l'adquisició d'altres masos, especialment al segle XVI, quan era propietat de Jaume Burguès. El cognom es va perdre amb el casament de Maria Anna Burguès amb Francesc Alrani l'any 1684. Poc després va passar a mans de la família Margenat pel matrimoni d'Eulàlia Alrani amb Josep Margenat. En l'actualitat està dedicada a l'agroturisme.

És una masia de tipologia clàssica, tancada dins d'un barri, a la qual es van afegir, entre els segles XVII i XIX, diversos cossos annexos, un d'ells a tall de torratxa, amb galeria. Té portal adovellat de mig punt i tres finestres de tradició gòtica, dues d'arc conopial amb traceria lobulada i la central, més gran, només amb esmotxadura. La part exterior de la masoveria, que dona a l'exterior, també té dues finestres de tipologia gòtica, incorporades en una restauració moderna.