Can Gol de la Torre
(Sant Antoni de Vilamajor - Vallès Oriental)

Sant Antoni de Vilamajor - Can Gol

Sant Antoni de Vilamajor - Can Gol (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Camí d'Alfou. Trencall a mà dreta
És una de les masies més interessants de la comarca. Té una planta basilical asimètrica, fruit de diverses ampliacions, amb teulada a dues aigües, un dels vessants molt allargat que abasta un cos lateral afegit. El portal és adovellat, de mig punt, i les finestres dels pisos estan emmarcades amb pedra. Dues d'elles tenen traceria gòtica, habitual al segle XVI. Destaca la central, lobulada i ornamentada amb relleus de carasses. A la dovella clau de la porta hi ha un escut heràldic.

El nom prové d'una torre medieval que, de fet, va ser l'origen de la casa. A la façana actual encara es veuen les cantoneres que delimitaven una torre quadrada de dues plantes i també s'hi poden veure les espitlleres de defensa.

La família Gol o Gual està documentada a Vilamajor des del segle XV, però és probable que provinguin dels Guadall, esmentats ja a començament del segle XIII.