Ermita de Sant Jaume de Rifà
(Sant Antoni de Vilamajor - Vallès Oriental)

Sant Antoni de Vilamajor - Ermita de Sant Jaume de Rifà

Sant Antoni de Vilamajor - Ermita de Sant Jaume de Rifà (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Urbanització de les Pungoles
Antiga església i convent de donades depenent de la parròquia de Sant Julià del Fou, adossada al mas de Rifà. El lloc de Rifà és esmentat l'any 941 (vila Riffa) quan va ser adquirida pel comte Sunyer. Més tard, va passar a mans del monestir de Sant Cugat del Vallès. L'església actual és una construcció romànica, força rústega, de finals del segle XII. La comunitat de monges donades s'esmenta a mitjan segle XIV, però sembla que no va durar gaire temps.

És un edifici de nau única, coberta amb volta de canó seguit i capçada amb un absis semicircular sense ornamentació tret d'una finestra de doble esqueixada, obert a la nau amb un senzill arc triomfal. La porta és adovellada, d'època més tardana, igual que l'espadanya.