Rectoria
(Sant Pere de Vilamajor - Vallès Oriental)

Sant Pere de Vilamajor - Rectoria

Sant Pere de Vilamajor - Rectoria (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Av. Quatre Camins
Situada en un pla sota l'església, és un edifici d'origen antic, que originàriament era una masia. Es va remodelar l'any 1639, data inscrita sobre la finestra de les golfes. Va servir d'habitatge d'una comunitat de clergues que s'ocupaven de la parròquia. Segons sembla, va passar a ser utilitzada com a rectoria per herència d’un mossèn de la família de can Derrocada. L'any 1987, el rector Josep Poch, la va habilitar com a centre d'art contemporani. L'any 2007 va passar a mans municipals.

La part més antiga de la casa es correspon a l'actual cuina, situada a la part posterior de la casa, on hi ha una volta catalana i una volta de canó. Segons algunes fonts, aquestes voltes podrien formar part de la farga del castell, de la que hi ha referències en la documentació antiga. De la façana destaca el portal adovellat, que combina pedra vermella i blanca. A diferència d'altres masies de la plana, pel darrere està adossada al marge, cosa que li permet tenir també accés directe a la primera planta.