Can Derrocada
(Sant Pere de Vilamajor - Vallès Oriental)

Sant Pere de Vilamajor - Can Derrocada

Sant Pere de Vilamajor - Can Derrocada (Foto: Albert Esteves, 2023)

Sant Pere de Vilamajor - Can Derrocada (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1912-1936)

Situació Av. de Sant Nonet / Nou
Masia documentada des del segle XII, quan el rei Alfons el Cast fa una donació a Pere Roig, consistent en un mas situat a l'entrada del poble, a un sector conegut com a ses Derrocades. Als inicis del segle XIV els seus propietaris ja han adoptat el cognom Derrocada. Hi ha una carta del rei Jaume I en la que concedeix a Ferrer ses Derrocada el denominat manso Roig. La família en va mantenir la propietat fons el 1686, quan va passar, per matrimoni, a la família Llança de Sant Julià d'Alfou, que la va mantenir fins a mitjan segle XVIII.

L'edifici actual és un gran casal reconstruït al segle XVII sobre el mas medieval, de planta quadrada, amb teulades a quatre aigües. Té un gran portal adovellat, de mig punt, i les finestres emmarcades amb pedra. Adossat a la casa hi ha un edifici més petit i més tardà, que devia fer funcions de masoveria. La casa antiga està tancada dins d'un barri que conserva una porta perpendicular a la casa, amb restes d'un matacà defensiu. Al costat de la porta del barri hi havia una capella, construïda l'any 1610.